ЕРОТИЧНА СИГНІФІКАЦІЯ Й ГРОТЕСКОВИЙ ОБРАЗ ТІЛА В МАЛІЙ ПРОЗІ В. ВИННИЧЕНКА - Костенко, Олена (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
У статті окреслено модуси оприявлення тілесного як домінанти в художньому світі В. Винниченка. Обґрунтовується модерністський підхід до проблеми тіла у малій прозі письменника, де воно виявляє себе в новій якості (тілесного Я) і не лише визначає художній простір, а є детермінантною внутрішньо-особистісних процесів та структур. Тілесне постає «матеріальною субстанцією», іпостассю людського Я, людської суб’єктивності, індивідуальності. Зняття табу на вияв тілесного як вираження вітальних інтенцій людини знайшло втілення в культивуванні гедоністичних, еротичних мотивів, поглибило інтерес до будь-яких проявів фізіологічного, соматичного у безпосередньому зв’язку з психічними, внутрішніми процесами, підсвідомим, що знайшло втілення у творчості В. К. Винниченка. Відтак акцентовано на специфічних формах й засобах художнього зображення тілесного у творах митця. Подано розгорнуту характеристику бестіарних образів, розкрито сутність та роль феномену афективного тіла в малій прозі письменника. У полі уваги дослідника – портретна характеристика героїв, де осібне місце посідає абстрактний портрет та портрет, «розсипаний по тексту». На особливу увагу заслуговує гротесковий образ тіла, виразно окреслений у художній картині світу Володимира Винниченка.