ВИГУКОВІ ФРАЗЕОЛОГІЗМИ ПЕРІОДУ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ В ЗАГОЛОВКАХ МАСМЕДІЙНИХ ВИДАНЬ - Яковлева, Тетяна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
У статті втілено задум виявити особливості семантико-прагматичного наповнення вигукових фразеологізмів української мови періоду російсько-української війни в заголовках ЗМІ, що й становить мету цього наукового дослідження. У контексті військового конфлікту та інформаційної війни саме мова медіа стає важливим інструментом вираження національної ідентичності, патріотизму та реакції суспільства на важливі події. Актуалізовано терміни «вигук», «інтерʼєктивація», «вигуковий фразеологізм», «обсценна лексика», визначено роль та прагматичне наповнення вигукових фразеологізмів у мові українського медіа. Здійснено спробу пояснити процес формування та поширення нових вигукових фразеологізмів, які виникли в контексті воєнних подій та соціокультурних змін в Україні. Розглянуто вплив воєнного конфлікту на лексичний склад української мови та мовну картину світу українців. Основними методами дослідження є метод вибірки фактичного матеріалу, компонентного аналізу й синтезу. Теоретичною базою для наукового дослідження слугувала, зокрема, класифікація вигукових фразеологізмів Г. Доброльожі та низка інших лінгвістичних праць, дотичних до цієї теми. Для підтвердження теоретичних положень наукової розвідки проаналізовано приклади з мови медіа з 2014 по 2023 рік.