ЛІНГВІСТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ МОТИВІВ ЕЛІТАРНОСТІ В ІМІДЖЕВОМУ РЕКЛАМНОМУ ДИСКУРСІ (НА ПРИКЛАДІ СОЦМЕРЕЖ) - Кравець, Інна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2025)
У статті розглянуто реалізацію мотивів елітарності в іміджевому рекламному дискурсі, а саме їхня лінгвістична специфіка. Виявлено, що в рекламній діяльності із серії т. зв. споживацьких мотивів власне мотиву елітарності немає, а є дотичні, такі, як мотив престижу й мотиви самоствердження. Мета дослідження ‒ виокремити лінгвістичні маркери мотивів елітарності в іміджевому рекламному мережевому дискурсі. Об’єкт дослідження є рекламний дискурс, предмет ‒ лінгвістичні маркери мотивів елітарності іміджевого рекламного мережевого дискурсу. Джерельна база дослідження ‒ українськомовні іміджеві рекламні дискурси соціальних мереж «Інстаграм» і «Фейсбук», зафіксовані протягом 2022‒2024 рр. Детально розглянуто семантику лексем «еліта», «вишуканий», «престиж» та їхні похідні, де виявлено спільну сему, що маркує елітарність запропонованих рекламою товарів та послуг. Проаналізовано рекламні повідомлення й доведено, що окрім власне окреслених лінгвістичних маркерів, застосовуються й інші (витончений, елегантний, ексклюзивний тощо), які контекстуально актуалізують мотив елітарності.