ТОПОС ОДЕСИ В ЖИТТІ І ТВОРЧОСТІ ҐЕО ШКУРУПІЯ - Саєнко, Валентина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Ідея системного дослідження естетичних інновацій потужної генерації митців Розстріляного Відродження зреалізована у спеціальному вивченні поєднання літературних і кінематографічних інтенцій, закорінених у “Голлівуді на березі Чорного моря” – всесоюзній фабриці ВУФКУ, топосом якої стала Одеса. Конкретно ж у цій статті аналізується досягнення футуриста Ґео Шкурупія, на творчість якого вплинула праця на одеській кіностудії й особлива аура дружби і взаємопідтримки, якими були зв’язані Микола Бажан і Юрій Яновський, Олександр Довженко і Микола Куліш, Амвросій Бучма і Гнат Юра, Майк Йогансен і Костянтин Паустовський. Ідеться про взаємопроникнення у літературні тексти Ґео Шкурупія кінематографічних прийомів і креативної аури Південної Пальміри.