СМИСЛОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЖАЗОВИХ КОННОТАЦІЙ У ПОЕТИЧНОМУ СВІТІ А. ШИРЯЄВА - Фокіна, Світлана (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
У статті увагу зосереджено на осмисленні поняття «Джазовий єкфрасіс» та розкривається його потенціал. Розглянуто як єкфрасіс в цілому має високу міру інтерпретаційного потенціалу, що актуалізує в сприйнятті читача авторські інтенції. Проаналізована символічна специфіка джазу відповідно до єксплікації тем пасіонарності та пристрастей. Виявлено наскільки джазовий єкфрасіс сприяє процесу семіотизації пристрастей. Вивчено, як джазовий єкфрасіс виражає через певну знакову та символічну систему різні варіанти розвитку ліричного сюжету. Показано як важливий аспект джазової художньої ідеології – потенційна діалогічність – сприяє семіотизації пристрастей за допомогою джазових кодів і метафор. На матеріалі вірша Андрія Ширяєва «Розчерк вітру. Вибігаю по клавішах...» проілюстровано кореляцію кодів джазового єкфрасіса та семіотики пристрастей як показників міфологізованого волею поета авторської свідомості. Проаналізовано, як тема музики у вірші А. Ширяєва нерозривно пов’язана з переживанням екстазу і джазових асоціацій, що акцентуються автором.