ВЕРБАЛІЗАЦІЯ СМАКУ ТА ЗАПАХУ У СЛОВНИКОВИХ ДЕФІНІЦІЯХ ТА У СВІДОМОСТІ МОВЦІВ РІЗНИХ ЛІНГВОКУЛЬТУР - Йодловська, Аліна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
Результати перцепції містять в собі інформацію про онтологію буття, отриману людиною за допомогою когнітивних механізмів свідомості. Перцептивна лексика відіграє важливу роль у формуванні мовної картини світу. Коли перцептивна ознака представлена в лексичному значенні, лексикографи стикаються з великими труднощами, оскільки виникає проблема вербалізації інформації, яка передається людям через відчуття. Ця проблема вирішується шляхом звернення до досвіду носія мови. У статті представлено результати експерименту проведеного з носіями польської мови в університеті у місті Познань, а також порівняння експериментів з носіями української мови (за матеріалами словника). За допомогою вільного асоціативного експерименту виявила, чи перцепція смаку і запаху експлікується у свідомості носіїв мови при згадці про каву та апельсин та чи представлені вони у словникових визначеннях. Результати експерименту показали, що носії польської мови найчастіше називають реакцію фрукт на стимул апельсин, україномовні – колір і сік. Для носіїв польської мови кава асоціюється з молоком, у тих, хто розмовляє українською – з чаєм. Аналіз дефініцій вибраних зі словників української та польської мов показав, що сприйняття смаку та запаху не завжди відображається в словникових визначеннях, водночас у словниках важко знайти послідовність у дефініціях. Для прикладу, смак апельсина представлений у відповідях респондентів двох мов, але не представлений у словникових визначеннях української мови. Запах апельсина не представлений у відповідях носіїв української мови, ми знаходимо лише поодинокі відповіді в експериментах з носіями польської, і, навпаки, словникові визначення фіксують сприйняття запаху.