ОБРАЗ РОСЛИНИ, ЗАФІКСОВАНИЙ У МОВНОЇ НОМІНАЦІЇ: НА ПРИКЛАДІ НАЗВ ПЛАУНА ЗВИЧАЙНОГО - Стец, Ванда (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
У статті розглядається питання лінгвістичної номінації лікарських рослин з точки зору концепту мовного образу світу. Авторку цікавить, як формується образ рослини в її назвах, як вона сприймається та осмислюється людиною. Тему розкрито на прикладі номенклатури лише одного виду – плаунa звичайного (Lycopodium clavatum L.). Для цього проаналізовано його латинську наукову назву та польські й українські назви – як офіційну номенклатуру, так і численні народні (діалектні) назви. Виявлено 6 найважливіших типів семантичної мотивації, які були використані для створення назв. На основі дослідження було виявлено, що значна частина номенклатури плаунa звичайного є метафоричною. На формування назв впливають різноманітні чинники, як раціональні, засновані на знаннях і досвіді, так і ті, що базуються на культурі та традиціях, асоціативні, що є результатом уявлень і надзвичайних властивостей, приписуваних рослині. Мовний образ плаунa, закладений у його діалектних назвах, не завжди є правильним відображенням об’єктивної позамовної дійсності. Між польською та українською назвами плауна є подібності та відмінності. Завдяки цьому можна побачити, як представники двох близьких за мовою та культурою народів сприймають і класифікують у своїй мові цей маленький фрагмент рослинного світу, увічнивши його в лінгвістичній номінації.