ШЕВЧЕНКІВ «ХУДОЖНИК» В «АПОЛЛОНІВСЬКІЙ» ОПТИЦІ ПЕТЕРБУРЗЬКОГО ТЕКСТУ: ГЕНЕЗА, СЕМАНТИКА, ТИПОЛОГІЯ, СТРУКТУРА - Малиновський, Артур (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Розвідка присвячена формуванню своєрідного текстового масиву, який відіграв неабияку роль в українсько-російських літературних взаєминах. Крізь призму «петербурзького тексту», до створення якого Шевченко неодноразово долучався, інтерпретується одна з повістей його «російського» циклу – «Художник». Досліджувана категорія постає як семіотичне утворення, всередині якого виділяються різні рівні надтексту – автобіографічний, літературно й мистецьки забарвлений, культурно-антропологічний.