ДО ПРОБЛЕМИ ЖАНРОВОЇ СВОЄРІДНОСТІ НАРИСІВ О. М. ДЕРИБАСА ПРО СТАРУ ОДЕСУ - Морева, Тамара (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Об’єктом статті є історичні та мемуарні нариси провідного громадського діяча Одеси, літописця її культури A.M. Дерібаса. У центрі уваги – твори, у яких йдеться про традиції приготування їжі та улюблені страви одеситів: їх тематика, герої, жанрова своєрідність, особливості оповідання та форми вираження в них авторського «я». Вони близькі сьогоденному читачеві своєю ностальгічною ноткою, відвертістю автора до діалогу, їх часто гумористичним тоном, а також тим, що вони дають нам картину життя нашого міста, багато в чому вже дивовижну для нас