ПРО ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ РОМАНУ МИХАЇЛА КУРАЄВА «ЗЕРКАЛО МОНТАЧКИ» - Мусій, Валентина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Запропоновано декілька варіантів інтерпретації роману Михаїла Кураєва «Зеркало Монтачки». У центрі уваги – проблема авторської концепції, втіленої у творі, вирішення якої дає можливість інтерпретувати роман як міфопоетичний, сатиричний, детективний, філософський. Як ключове розглянуто питання про взаємовідношення між людиною та владою, а також про наслідки підвладності.