СТЕРЕОТИПНЕ СПРИЙНЯТТЯ ЛЕКСЕМ ТЕМАТИЧНОЇ ГРУПИ «ІТАЛІЙСЬКА ЇЖА» НОСІЯМИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Автор(и)

  • Наталія Кондратенко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0002-9589-7716

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-8332.2020.2(22).235167

Ключові слова:

лінгвосвідомість, лінгвістичний експеримент, лексико-семантична група, номінація страв

Анотація

У статті розглянуто номінації страв і напоїв італіської кухні, що є популярними в Україні і має відповідні назви в українській мові. Дослідження представляє результати лінгвістичного експерименту, стимулом у якому слугувало словосполучення – номінація лексико-семантичної групи «італійська їжа». Виокремлено комплекс отриманих лексем, визначено характер семантичних звʼязків та основні семантичні групи номінацій, а також простежено особливості сприйняття інформантами поняття «італійська їжа», до якого було зараховано як
номінації страв, так і напоїв. Визначено тематичні групи лексики на позначення італійських страв і напоїв, одержаних внаслідок проведеного лінгвістичного експерименту. Обґрунтовано стереотипний характер сприйняття італійської їжі та напоїв носіями української мови.

Посилання

Dobrenko E. Hastronomycheskyy kommunyzm: vkusnoe vs zdorovoe [Gastronomic communism: tasty vs healthy]. Neprykosnovennyy zapas: debaty o polytyke y kulʹture. 2009. № 2. S. 155–173.

Ermakova L. R. Hlyuttonycheskye prahmatonymy y natsyonalʹnyy kharakter: na materyale russkoy y anhlyyskoy lynhvokulʹtur [Gluttonic pragmatonyms and national character: on the material of Russian and English linguocultures:]: avtoreferat dyss. kand. filol. nauk. Belhorod, 2011. 20 s.

Kozyryeva Z. H. Ukrayinsʹka kohnitosfera «yizha» yak predmet linhvistychnoho doslidzhennya [Ukrainian cognosphere "Yizha" as the subject of linguistic dosage]. Naukovyy visnyk kafedry Yunesko KNLU. Seriya Filolohiya, pedahohika, psykholohiya. 2014. Vyp. 29. S. 48–55.

Melekh H. B. Nimetsʹka fakhova mova kulinariyi: systemno-strukturni ta funktsiyno-semantychni aspekty [German professional language of cooking: system-structural and functional-semantic aspects]: avtoreferat dys. kand. filol. nauk. Chernivtsi, 2018. 20 s.

Olyanych A. V. Prezentatsyonnaya teoryya dyskursa [Presentation theory of discourse]. Volhohrad: Paradyhma, 2004. S. 397–420.

Savelʹeva O. H. Kontsept «eda» kak frahment yazykovoy kartyny myra: leksyko-semantycheskyy y kohnytyvno-prahmatycheskyy aspekty: na materyale russkoho y anhlyyskoho yazykov [Concept "food" as a fragment of the linguistic picture of the world: lexical-semantic and cognitive-pragmatic aspects: on the material of Russian and English languages]: avtoreferat dyss. kand. filol. nauk. Krasnodar, 2006. 20 s.

Shkhumyshkova A. R. Nomynatsyy ponyatyynoy sferi «pyshcha» [Nominations of the conceptual sphere of "food"]: avtoreferat dyss. kand. filol. nauk. Maykop, 2011. 20 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-16

Як цитувати

Кондратенко, Н. (2020). СТЕРЕОТИПНЕ СПРИЙНЯТТЯ ЛЕКСЕМ ТЕМАТИЧНОЇ ГРУПИ «ІТАЛІЙСЬКА ЇЖА» НОСІЯМИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ. Вісник Одеського національного університету. Філологія, 25(2(22), 44–50. https://doi.org/10.18524/2307-8332.2020.2(22).235167

Номер

Розділ

Статті