Концепт «добро» (bine) у румунській мовній картині світу (на основі вербальних асоціацій)

Автор(и)

  • Алла Сайненко Бєльський державний університет ім. Алеко Руссо, Республіка Молдова

Ключові слова:

вербальні асоціації, мовна картина світу, стимул, реакція, «добро», «зло», румунська мова

Анотація

Мета статті полягає в описі особливостей вербалізації концепту «bine» (добро) в румунській мовній картині світу. Об’єкт аналізу – вербальні асоціації номінанта концепту «bine» (добро), релевантні для представників румунської лінгвокультури, які проживають у Республіці Молдова та Румунії. Наведені асоціації виявлено у процесі асоціативного експерименту, що здійснювався з 2011 по 2014 р.р. Досліджуваний концепт описано як від стимулу до реакції, так і в напрямку від реакції до стимулу, а також у зіставленні з концептом «зло». Висновки: встановлено, що «bine» («добро») найчастіше сприймається носіями румунської лінгвокультури як особливий стан, якого можна набути; «bine» найчастіше асоціюється з концептами «fericire» («щастя»), «bucurie» («радість»), «bunătate» («доброта»), «frumusețe» («краса»).

Посилання

Saussure F. Curs de lingvistică generală / F. Saussure. – Iaşi : Polirom, 1998. – 432 с.

Ушакова Т. Н. Понятие языкового сознания и структура рече-мысле-языковой системы / Т. Н. Ушакова // Языковое сознание : теоретические и прикладные аспекты / под ред. Н. В. Уфимцевой. – М.-Барнаул, 2004. – С. 6–17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-14

Як цитувати

Сайненко, А. (2015). Концепт «добро» (bine) у румунській мовній картині світу (на основі вербальних асоціацій). Вісник Одеського національного університету. Філологія, 20(2 (12), 21–27. вилучено із http://philolvisnyk.onu.edu.ua/article/view/237147

Номер

Розділ

Статті