ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ «ДОЧКИ КАЗКИ» ЛІДІЇ ЧАРСЬКОЇ

Автор(и)

  • Чуцзюй Ван Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-8332.2022.1(25).283280

Ключові слова:

казка, художність, топос, мотив, авторська концепція, Л. Чарська

Анотація

Об’єкт статті – казка письменниці початку ХХ століття Лідії Чарської «Дочка Казки». Наукових робіт, присвячених цьому твору, поки немає. Мета автора статті – порівняти авторську та фольклорну казки, визначити жанрові особливості казки Л. Чарської. Таке дослідження повинно допомогти виявити основні закономірності розвитку жанру літературної казки в літературі початку ХХ століття. Йдеться про епоху, коли у творчості письменників неоромантиків та символістів посилюється тенденція до самовираження автора як головної мети мистецтва. З цим пов’язаний відхід авторів від традицій фольклорної казки та посилення в їхніх творах художності, в основі якої – індивідуалізація як персонажів, так і автора (вираження його індивідуальної концепції). Основний метод дослідження у статті – типологічний (порівнюються фольклорний та літературний твори, а також – образи головних героїнь твору: їх портрет, ставлення до них оточуючих). Автор статті приходить до висновку про наявність у казці Л. Чарської ознак орієнтації письменниці на досвід фольклорної казки. Це традиційні сюжетні мотиви (виникнення лиха як стимул до зав’язки дії; весільні випробування наречених; суперництво жіночих персонажів та прагнення старшої жінки – мачухи – позбутися дочки), картина простору (ліс і сад як ізольовані топоси зі своїми законами), наявність чудес. Водночас Чарська багато уваги приділяла описам, що відрізняють її твір від фольклорної казки. І, що ще більш важливо, активно зверталася до алегорії, що зробило її казку не схожою на фольклорну і зблизило з таким жанром, як притча.

Посилання

Horlova O. V. (2015) Zhanrovi osoblyvosti avtorskoi kazky [Genre features of the author’s fairy tale]. Skhidnoslovianska filolohiia. Literaturoznavstvo, Issue 28, P. 10–17 [in Ukrainian].

Horokh H. V. (2012) Leksyko-stylistychni zasoby stvorennia kazkovykh obraziv [Lexicostylistic features of creating fabulous images]. Pedahohichna osvita: teoriia i praktyka. Zbirnyk naukovykh prats, Issue 11, P. 140–144 [in Ukrainian].

Romanchuk S. M., Hrynenko I. V. (2019) Kazka yak kod inshomovnoi sotsiokulturnoi kartyny svitu [Fairy tale as a code for a foreign-language sociocultural picture of the world]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Ser.: Filolohiia, No. 43, Vol. 4, P. 99–102 [in Ukrainian].

Charskaia L. Doch Skazky [Daughter of Fairy Tale]. URL: https://www.skazka.com.ru

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-23

Як цитувати

Ван, Ч. (2023). ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ «ДОЧКИ КАЗКИ» ЛІДІЇ ЧАРСЬКОЇ . Вісник Одеського національного університету. Філологія, 27(1(25), 87–95. https://doi.org/10.18524/2307-8332.2022.1(25).283280

Номер

Розділ

Статті